Huh, Boomspiegels?

Bij HeiKRACHT zijn we bezig te kijken naar de mogelijkheden van het beplanten van zgn “boomspiegels” in onze wijk. Lees hieronder wat een boomspiegel is en wat je daarmee kunt doen. We zijn in contact met de gemeente Hilversum om te horen hoe de gemeente hierover denkt. Zodra we een reaktie van de gemeente hebben zullen we dit op de website zetten.

boomspiegel kaal

boomspiegel begroeid

 

Meer groen in de wijk

 

 

Bomen op straat zijn belangrijk voor Hilversum. Ze zorgen voor groen in de wijk en zijn belangrijk voor gezondheid, natuur en milieu. Het komt veel voor dat bewoners de grond rond de stam — de zogeheten boomspiegel — nog eens extra opfleuren met planten of bloemen. Dat is een goed initiatief en zie eens wat een verschil het maakt.

Boomspiegel in schaduw doen het goed met:

Zenegroen, Mansoor, Schoenlappersplant, Vergeet-mij-nietje, Ooievaarsbek, Hosta, Dovenetel, Smeerwortel Schuimbloem zijn voorbeelden.

Boomspiegel in zon tot halfschaduw met:

Duizendblad, Vrouwenmantel, Edelweiss, Aster, Siergras, Meisjesogen, Ooievaarsbek, Lavendel, Kattekruid Duizendknoop, Hemelsleutel, Ezelsoor, Kleine maagdenpalm.

Boomspiegels beplanten

Voor het beplanten van een boomspiegel gelden richtlijnen. Verder bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud vanaf het moment dat u de boomspiegel aanlegt.

Richtlijnen Boomspiegels

  • Maak de grond rondom de boom los met een klein harkje. Voorkom beschadiging aan de boomwortels.
  • Maximaal 5 tot 10 centimeter compostaarde bij.
  • Zet de beplanting niet dieper dan 15 cm in de grond.
  • U mag alleen lage beplanting tot 50 cm neerzetten.
  • Kunstgras, afscheidingen en andere voorwerpen zijn niet toegestaan.
  • Boomspiegels met een boomrooster mag u niet veranderen.boomspiegel tips