Categoriearchief: Duurzaamheid

Energiebesparingsavond – 16 november 2016

16 november 2016:

Veel huiseigenaren denken erover om hun woning energiezuiniger te maken. Toch komt het er vaak niet van. In postcodegebied 1215 is nog veel winst te behalen: voor een lagere energierekening, meer comfort én een beter milieu. Daarom organiseert Hilverzon in samenwerking met HeiKRACHT een voorlichtingsbijeenkomst over energie besparen voor huiseigenaren. Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 16 november van 20:00 tot 22:00 uur in de Bethlehemkerk, Loosdrechtseweg 263. Vanaf 19:30 uur bent u welkom voor een kopje koffie of thee.

Op 16 november krijgt u informatie over energieverlies in woningen, hoe dat te verhelpen en wat de kosten en voordelen zijn van het verduurzamen van uw woning.
Tijdens deze avond krijgt u antwoord op vragen als:
– Welke energiebesparende maatregelen zijn het meest effectief in de oudere huizen in deze buurt?
– Welke maatregelen maken mijn huis warmer en geriefelijker?
– Wat zijn de kosten voor verschillende maatregelen, zoals vloerisolatie of zonnepanelen?
– Hoeveel kunt u besparen op uw energierekening?
– Is er subsidie beschikbaar?
– En wat levert het op voor het milieu?

Er is ook voldoende gelegenheid om uw persoonlijke vragen te stellen en er zal aandacht zijn voor andere activiteiten van zowel HeiKRACHT als HilverZon.

Heikracht boomgaard?

Bloeiende Heikracht appelboompjes

Bloeiende Heikracht appelboompjes

2 mei 2016:

Op 19 maart ging de zonnecentrale op het dak van de Bethlehemkerk officieel van start. Bij die gelegenheid kregen een aantal personen een appelboompje. De gevers waren de afnemers van de zonnestroom. De ontvangers waren 4 mensen die zich hadden ingezet om die zonnecentrale mogelijk te maken.

 

De boompjes moesten nodig worden geplant. Zoals je op bijgaande foto’s kunt zien hebben die 4 appelbomen inmiddels een plekje gekregen.

HeiKRACHT team plant appelbomen

HeiKRACHT team plant appelbomen

In de tuin (grasveld) van/naast de Bethlehemkerk staan ze in een rijtje. Zowel het bestuur van de kerk als de eigenaren van de boompjes vinden dat een mooie plek. Vlakbij de zonnepanelen die aan de basis liggen van die boompjes. Leden van de groen-groep van HeiKRACHT hielpen bij het planten.

Zoals je op de foto hiernaast kunt zien is er nog wat ruimte in het rijtje.

Appelboompjes bij Bethlehemkerk

Appelboompjes bij Bethlehemkerk

We hebben besloten een paar extra boompjes aan te schaffen zodat er een mooi kompleet rijtje wordt gevormd tussen de kerk en de Loosdrechtseweg. Die laatste boompjes gaan op donderdagavond 12 mei om 19.30 uur de grond in. Dat doen we samen met wethouder Nicolien van Vroonhoven. Zij geeft met het planten van het laatste boompje een officiele start aan wat waarschijnlijk de eerste boomgaard in de HeiKRACHT wijk zal zijn.

Verslag 20 januari – Het Vervolg…

23 januari 2016:

Woensdagavond 20 januari hebben we onze tweede informatie avond voor de buurtgenoten georganiseerd.

Resultaten van groepsgesprekken met geïnteresseerde buurtgenoten tijdens de informatie avond op 20 januari 2016.

Hieronder zie je de presentatie die wij hebben gegeven.

Groep sociaal

 1. Wandelclubje: twee mensen hebben zich aangemeld om Anja mee te helpen een wandelclubje op te richten:
 2. Koken voor buurtgenoten
 3. avond klankschaalmeditatie/mindfulness/deelrondes organiseren.
 4. Cursus valpreventie geven.
 5. Taalles geven aan buitenlandse mensen/vluchtelingen.
 6. Idee ervoor te zorgen dat er volgend jaar op oudejaarsdag geen vuilnisbakken meer worden vernield door een soort buurtwacht.
 7. Een soort inloopcafe
 8. Koffie kringen, bij iemand thuis: 5 personen of andere locatie bv de Voleinding http://www.voleinding.nl of Bethlehemkerk
 9. Samen bewegen
 10. Samen dansen, vrij bewegen
 11. Creatieve activiteiten : Rollator ontwikkelen, die niet in de goot rolt. Verder ook aandacht voor trottoir verlagingen in de wijk voor rollator, kinderwagen en rolstoel

Groep Duurzaamheid

 1. Delen/energie: MyWheels contract uitbreiden (verder niet toegelicht)
 2. Twee mensen gesproken die met hun VvE willen kijken naar verduurzaming en zonnepanelen; op Karel Doormanlaan en Oude Loosdrechtseweg/Zonnehoek . Dit bouwt voort op initiatieven/pogingen/vragen die al eerder zijn gesteld,
 3. Binnen HilverZon zijn VvE’s aandachtspunt. Binnenkort houden we thema-avond waarin we met VvE’s willen kijken hoe we zo goed mogelijk ondersteuning kunnen bieden. Dat is in eerste instantie op stedelijk niveau; als er veel animo in Heibuurt blijkt, kan dit ook op buurtniveau.

Groep Communicatie/platform

 1. Iemand is journalist en wil redactioneel werk doen, idee: scholen interviewen en in nieuwsbrief zetten.
 2. Iets met netwerkversterking en website valpreventie.
 3. Mieke Bakker stond geïnteresseerden te woord over Leeft samen.

Agenda volgende bijeenkomst voor de groep Communicatie:

 1. Leeft Samen
 2. Klussen
 3. Uitbouwen
 4. Zoveel mogelijk mensen er op krijgen
 5. Redactie
 6. Werven leden
 7. Schrijven
  1. Onderwerpen
  2. Overleg met Stephan
 8. Netwerkversterking
 9. Website valpreventie
 10. Buurttelefoon
 11. Hardware of doorschakelen
 12. Uitbouwen kring
 13. Sociale kaart
 14. Doorgeven berichten via LeeftSamen

Jeugd

 1. Crossveldje, eventueel laten onderhouden door de Tomingroep
 2. Nodig 1216 ook uit, potentieel jeugd (briefje werd alleen op de tafel geplakt, weet niet door wie)
 3. Buurthuis
 4. Speeltuin
 5. gymtoestellen
 6. bankjes
 7. picknicktafels
 8. Groente/bloementuin samen met jeugd onderhouden.
 9. Bijles/huiswerkclub.
 10. Inventariseren wat er leeft onder de jeugd.

Ruimtelijke ordering en Groen

 1. Urban Farming benaderen? Moestuinieren? Moestuin samen met Urban Farming (op Diependaalselaan)
 2. Plukbos; fruitbomen, noten, bessen.
 3. Bewonersvereniging “Zuidererf” > zuidererf.nl / bestuur@zuidererf.nl . Dit jaar 40-jarig bestaan. Zij doen al jaren aan het ‘verleuken’ van boomspiegels met plantmateriaal van een bedrijf in hun buurt. Is jaarlijks wederkerende actie.
 4. Buurttuin? . Bosdift plantsoen
 5. Rollator parcour / Routes rondom Zuiderheide.
 6. 3e veldje Neuweg > Relatief veel ouderen, weinig kinderen. Veel draagvlak voor iets leukers bv Bankje. Wie doet het?
 7. “Ik zie veel mensen hun tuin betegelen voor gemak. Is het niet leuk een folder te maken waar de voordelen van groen worden   genoemd van    regenopvang, opwarming, beestjes?”
 8. Laagdrempelige / sympatieke actie tav parkeerproblemen cq auto’s op de stoep.
 9. Hondepoep aanpakken
 10. Ruimte voor spelende kinderen
 11. Groenlezing en we kennen waarschijnlijk wel iemand die dat wil verzorgen.

Gemeente Hilversum – de buurtcoördinatoren

1 januari 2016:

De gemeente Hilversum heeft buurtcoördinatoren aangesteld die zich in de wijken  bezighouden met de bewoners om de buurt fijner te maken om in te wonen. Ons buurtinitiatief HeiKRACHT heeft een soortgelijke doelstelling, derhalve werken wij graag samen. Hier vind je twee brochures over de buurtcoördinatoren.

Downloaden (PDF, 1.71MB)

Ute Hoogeveen is de buurtcoördinator van Hilversum Zuid.

Downloaden (PDF, 76KB)

 

Klimaattips – Dit kan jij eraan doen!

5 december 2015:

In de Volkskrant van 5 december 2015 stond deze tabel. Wat mij aansprak was de vertaling naar wat ik zelf kan doen en de effecten daarvan.  Leuk om te delen.

Artikel De Volkskrant 5-12-2015

Artikel De Volkskrant 5-12-2015

 

Voortgang energiebesparing HeiKRACHT buurt

1 november 2015:

43 Buurtgenoten hebben naar aanleiding van de energie-avond op 14 oktober in totaal interesse getoond in 78 verschillende maatregelen! Vooral zonnepanelen en spouwmuurisolatie zijn ‘in trek’, en daarnaast vloerisolatie. Bij deze drie energiebesparingsmaatregelen krijgen de deelnemers in ieder geval de wijkkorting. Energie grafiekWelke maatregelen daadwerkelijk worden gerealiseerd moet de komende tijd blijken, als iedereen zijn of haar offertes heeft gekregen, daaruit een keuze heeft gemaakt en de installateurs langs zijn geweest. Maar in het voorjaar zullen we onder andere veel meer zonnepanelen op de daken in de wijk zien!

Veel animo voor energiebesparing in Hilversum-Zuid

28 oktober 2015:

Veel animo voor energiebesparing in Hilversum-Zuid: wijkkorting voor vloer- en bodemisolatie; zonnepanelen én spouwmuurisolatie!

Goed nieuws voor iedereen in Hilversum-Zuid.  Buurtbewoners die hun huis energiezuiniger willen maken door vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of zonnepanelen kunnen een flinke korting krijgen. De wijkkorting is onderdeel van de energie-besparingsactie van buurtinitiatief HeiKRACHT in samenwerking met de gemeente Hilversum en Hoom.

Alle bewoners kunnen intekenen op energiebesparende maatregelen als vloer – en bodemisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR-ketels en zonnepanelen. Bij minimaal 15 geïnteresseerden geldt een aantrekkelijke wijkkorting. In Hilversum-Zuid is al zoveel belangstelling voor energiebesparende maatregelen dat het dit aantal al ruimschoots bereikt is voor vloer- en bodemisolatie; zonnepanelen én spouwmuurisolatie! Voor dakisolatie en HR-ketels zijn tot nog toe onvoldoende intekenaars om een wijkkorting te kunnen geven.  Buurtbewoners kunnen zich nog inschrijven tot 14 november. Het aanbod en de prijzen staan op maakjehuishoom.nl/hilversum-zuid.

Persoonlijke begeleiding
Hoom is het aanspreekpunt tijdens het traject. De onafhankelijke energiespecialisten van Hoom geven persoonlijke begeleiding en komen na de uitvoering langs om de kwaliteit van de uitvoering te controleren. Wie niet goed weet welke maatregelen nodig zijn, kan eerst een energiebesparingsadvies aanvragen.

Voor meer informatie kunt u bellen met 088-191 18 88, een e-mail sturen naar info@maakjehuishoom.nl of kijken op www.maakjehuishoom.nl/hilversum-zuid.

Ondertekening intentieverklaring stroomfabriek Bethlehemkerk

Hieronder het artikel uit de Gooi en Eembode van 23 oktober over de ondertekening van de intentieverklaring van de Bethlehemkerk om het dak ter beschikking te stellen voor collectieve zonnepanelen. Dit initiatief is gestart in HeiKRACHT en is de basis voor verdere uitbouw door de stichting HilverZon. Voor meer informatie kijk op www.hilverzon.nu

2015 10 22 artikel gooi eembode

Energie avond 14 oktober 2015 groot succes!


energieavond 14 oktober 2015 - 1
Super energieavond op 14 oktober in de Bethlehemkerk. Ruim 140 aanwezigen uit de buurt die geïnteresseerd zijn in energie besparing en energie opwekking. Veel mensen overwegen echt één of meer besparingsmaatregelen te gaan nemen. HeiKRACHT, HilverZon en HOOM presenteerden een aantal mogelijkheden tot energiebesparing en zonne-energie. Wil je ook meedoen in een collectief project, lees dan hier hoe dat in zijn werking gaat, de inschrijving hiervoor sluit 14 november!

Daarnaast was er veel interesse in het collectieve zonne-energie project dat voortgekomen is uit HeiKRACHT, meer informatie hierover op de site van HilverZon, de energie coöperatie die deze collectieve projecten opzet. Er was zoveel interesse dP1030424at de meeste panelen van de Bethlehemkerk inmiddels “verkocht” zijn. Er komen meer van dit soort projecten. Je kan je hiervoor aanmelden via www.hilverzon.nu/interesse.

 

Energiebesparingsavond 14 oktober 2015

In het najaar organiseren we vanuit HeiKRACHT, samen met de gemeente en met HOOM, een collectieve actie rond energie en duurzaamheid in de wijk. Deze is erop gericht om met bewoners te komen tot zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen en/of de installatie van zonnepanelen om zo zelf groene stroom op te wekken.

De start van deze actie is op 14 oktober 2015 in de Bethlehemkerk, waar een uitgebreide voorlichting wordt gegeven over de technische aspecten van energiebesparing; u kunt daar al uw vragen stellen over uw eigen huis. IMG_3497_18Ook wordt informatie gegeven over actie, de kosten en de terugverdientijden; insteek is dat hoe meer mensen in de wijk meedoen, hoe meer korting verkregen wordt. Ons motto is hierbij: geld verdienen met energie besparen. 

Waar?             Bethlehemkerk

Wanneer?       Woensdagavond 14 oktober 2015

Hoe laat?        19.30 inloop, programma duurt van 20.00 to 22.00

Voor wie?       Iedereen in postcodegebied 1215 die een eigen eengezinshuis heeft, en die interesse heeft on geld te verdienen met energie besparen!

 Wat levert dat me op?

 • Besparing op kosten voor energie (gas en stroom)
 • Collectieve inkoop: hoe meer mensen meedoen, hoe hoger de kortingen op de investeringen!