Categoriearchief: HeiKRACHT

Donderdag 26 maart

Programma donderdag 26 maart

Vanaf 19:00 inloop met koffie en thee, de film start om 19:30. Filmavond ‘Before the Flood’ van Leonardo di Caprio (2016) (alleen Engelstalig)

Amerikaanse documentairefilm uit 2016 van Fisher Stevens en Leonardo diCaprio. In de film uiten verschillende prominenten en wereldleiders, waaronder Ban Ki-moon, Barack Obama, Bill Clinton, John Kerry, Paus Franciscus, Elon Musk en Piers Sellers zich over klimaatverandering.

Wat kunnen wij nu doen om klimaatverandering tegen te gaan?

Vrijdag 27 maart

Programma vrijdag 27 maart

De Brede School Zuid aan de Banckertlaan 130 zal van 16:00-18:00 een expositie houden van kunst die zij gemaakt hebben van zwerfafval. Dit zwerfafval hebben zij deze week verzameld door de “ploggen”. Dit is een combinatie van joggen en zwerfafval verzamelen.

In De Zoutkeet zal van 17:00-18:00 de week worden afgesloten door wethouder Jan Kastje. Tevens zullen dan de twee winnaars bekend worden gemaakt van de prijsvraag: wie heeft het beste idee voor het afscheiden in de hoogbouw. (zie ook het bericht hierover).

Prijs: workshop duurzaam koken!

Donderdag 26 maart

Programma donderdag 26 maart

Deze avond wordt in de Savornin Lohmanschool aan de Van Ghentlaan 51 de film “Before the Flood” vertoont (in het engels). Vanaf 19:00 inloop met koffie, om 19:30 start de film.

Woensdag 25 maart

Programma woensdag 25 maart

Buurtinitiatief HeiKRACHT organiseert sinds 2015 tweemaal per maand een restaurant in de Bethlehemkerk waar alle buurtgenoten welkom zijn om samen een maaltijd te gebruiken. Deze avond wordt gekookt tegen verspilling, dat wil zeggen dat de (vrijwillige) koks een maaltijd zullen maken die bestaat uit ingredienten die nog wel goed zijn, maar niet meer verkocht kunnen worden door de winkels.

De kosten zijn € 7,50 per persoon, eventuele drankjes komen daar nog bovenop. Aanmelden kunt u hier.

Dinsdag 24 maart

Programma dinsdag 24 maart

Dinsdag kunt u terecht bij de Zoutkeet aan de Zoutmanlaan. Van 9:00-18:00 zal hier een Tiny House geparkeerd staan die u kunt bezichtigen. Van 9:00-14:00 bezoeken leerlingen van de nabijgelegen scholen het Tiny House, vanaf 14:00 kunt u zelf dit Tiny House komen bezichtigen en een praatje maken met experts op dit gebied. Omdat het aantal plaatsen in zo een Tiny House beperkt is, vragen wij u om zich vantevoren even aan te melden via een email naar info@plupetit.nl.

Lezing Tiny Houses

Om 19:00 wordt door Gijsbert Schutten van Liberté Tiny Houses een lezing gegeven in de Zoutkeet. Inloop vanaf 19:00 voor een kopje koffie, de lezing begint om 19:30 en duurt, inclusief vragen, ongeveer 1 uur.

Afval scheiden, dat moet toch ook voor hoogbouw kunnen?

Het lijkt zó simpel. Toch hebben bewoners van flats aan de Admiraal de Ruyterlaan, Banckertlaan, Bosdrift, Diependaalselaan, Karel Doormanlaan, Kolhornseweg, Oud Loosdrechtseweg, Sweerslaan, Van Brakellaan, Van Neslaan en Zoutmanlaan geen mogelijkheid om afval te scheiden. Zij hebben alleen een container voor restafval. De Zoutkeet vindt dat een slechte zaak in deze tijd van verduurzaming en aandacht voor het milieu.

PRIJSVRAAG: Wie heeft er een haalbaar en betaalbare oplossing voor deze bewoners om hun afval toch wekelijks gescheiden aan het GAD te kunnen aanbieden?

Hoe? Tekenen, plakken, kleuren etc, alles mag. Je kunt foto’s van je ontwerp insturen. We vragen ook een korte uitleg bij het ontwerp. Stuur je idee met uitleg naar duurzaamzuid@gmail.com, of doe je idee in de brievenbus van de Zoutkeet. Insturen t/m 26 maart 2020.

De jury, bestaande uit bestuur Zoutkeet, buurtcoördinator Trude van de Ven, wethouder Jan Kastje, GAD buigen zich over de ontwerpen. Er zullen twee prijzen zijn, één voor volwassenen en één voor kinderen. De prijs is een workshop “Duurzaam koken”.

Maandag 23 maart

Programma Maandag 23 maart

Vanaf 19:00 kunt u in de Bethlehemkerk terecht voor een avond waarin informatie verstrekt wordt over het duurzaam maken van uw huis, georganiseerd door de lokale energiecoöperatie HET.

Naar gasloos en benzineloos (aanvang 19:30)

Ruud Korswagen, die zijn rijtjeshuis (bouwjaar 1963) aardgasvrij heeft gemaakt, vertelt over zijn ervaringen met warmtepomp, type isolatie etc. en zijn overstap naar elektrisch rijden. Donderdag 26 maart bent u welkom om zijn huis te bezoeken.

Hands on

Na de pauze, om 20.30u kunt u met energiecoaches van HET aan de slag. U krijgt tips over verduurzaming, dat kunnen zowel kleine als grotere (isolatie)maatregelen zijn, tips voor onafhankelijk advies van organisaties, welke subsidiemaatregelen er zijn etc.

De energiecoaches bespreken met u hoe u uw woning kunt gaan verduurzamen, met de focus op hoe u op uw energierekening kunt besparen.

Hier valt dus geld te verdienen!

HET (energiecoöperatie Hilversum) helpt u met het zetten van (nieuwe) stappen op het vlak van verduurzaming. Samen voor 100% schone energie in Hilversum.

TIP: Neem uw vragen en energie afrekening mee!

Zaterdag 21 maart

Programma Zaterdag 21 maart

Om 11:00 opent onze wethouder Jan Kastje de Week van de Duurzaamheid in Hilversum Zuid. Dit vindt plaats in de Bethlehemkerk op de hoek van de Diependaalse laan en de Loosdrechtse weg.

Vervolgens begint hier de duurzaamheidsmarkt. Hier staan 10-15 standhouders, veelal wijkgenoten of lokale ondernemers. Deelnemers aan de Duurzaamheidsmarkt (onder voorbehoud): Grootouders voor het klimaat, Eva Vos – www.kipeigen.nl – Lokale kringlopen, Toma van den Bosch – bloemen, Wietse Bakker – CSA -tuinderij LandinZicht, Kledingwinkel Sus & So, Kookwinkel Balthazar, energiecoöperatie Hilverzon, energiecoöperatie HET, Wasbare luiers, Veganistisch eten, HeiKracht en Repair café.

Spel afvalscheiding GAD

Het GAD daagt u uit het afvalscheidingsspel te spelen. Veel Hilversummers hebben vier kliko’s: blauw voor papier/karton, groen voor GFT, oranje voor PMD en grijs voor restafval.

Alleen, wat doe je met afval dat niet in één van de kliko’s mag? Speel het spel en vergroot je kennis over afval scheiden. Het GAD beoordeelt uw resultaat met een aantal punten. Er zijn prijsjes.

PS: GFT-afval kunt u het beste tot 21 maart bewaren in bio-zakjes die bij supermarkten te koop zijn.

Het GAD zal rond 13:30 een presentatie verzorgen omtrent het gescheiden inzamelen van huishoud afval. En gedurende de hele markt, van 11:30-14:00, kan je meedoen een spel te spelen dat gaat over het gescheiden inzamelen van huishoudafval.

TIP: Neem 21 maart afval mee waarvan u niet weet in welke bak het hoort!

Week Duurzaamheid

Week Duurzaamheid in Hilversum zuid: 21 t/m 27 maart

Heikracht doet mee met de week van de Duurzaamheid in Hilversum zuid. Er worden op diverse locaties een aantal activiteiten georganiseerd waar jij van harte welkom bent. Kom je ook?

• Zaterdag 21 maart – Opening en Informatiemarkt (11-14u) in of bij de Bethlehem kerk.
• Zaterdag 21 maart – Repair Café in de Zoutkeet.
• Tiny House in de buurt van de Zoutkeet van maaandag 23 t/m woensdag 25 maart.
• Prijsvraag om een oplossing te vinden voor de hoogbouw voor hun ontstane probleem van afvalscheiding. Oplossingen worden gepresenteerd
aan Jan Kastje aan het eind van de week bij de Bethlehem kerk.
• Dinsdag 24 maart – Zoutkeet organiseert een lezing over duurzaamheid, mogelijk gecombineerd met Tiny House.
• Woensdag 25 maart – Heikracht kookt tegen verspilling
• Maandag 23 maart – HET – presentatie en debat duurzaam wonen: een bewoner 1215. Later in week (bv donderdag 15 -17u en 19 -21u) kan huis bezocht worden.
• Dagdeel – Bink Hasselbraam wil gaan ploggen (pick up litter joggen/wandelen) en kunst maken uit afval: recyclekunst. Mogelijkheid om te presenteren eind vd week?
• Eind van de week – Afsluiting met… en bekendmaking winnaar prijsvraag